Az Apple egy közkedvelt funkciója az AirDrop, amellyel könnyedén lehet fájlokat küldeni közeli készülékekre, és hamarosan megérkezik ennek a Google-féle alternatívája Androidra. A funkció Nearby Sharing (vagy Nearby Share) néven fut, most indult a béta tesztje, és már ki is lehet próbálni.

 

A Nearby Sharing az Android 11-gyel kerül majd bevezetésre, de a Google tervei szerint egészen az Android 6.0-s készülékekig visszamenően működni fog, illetve más platformokkal is kompatibilis lesz. A funkció nagyon egyszerű, az Android megosztás menüjében lesz elérhető, és ha kiválasztjuk, akkor a közelben lévő készülékekre közvetlenül tudunk majd fájlokat, dokumentumokat küldeni.

 

Az újításnak most jelent meg a béta verziója, vagyis egyesek már tesztelhetik is. Ehhez az kell, hogy belépjünk a Google Play Szolgáltatások nyilvános béta programjába (link | leírás), de egyelőre még nem minden tesztelőnél tette elérhetővé a funkciót a Google. Ha biztosra akarsz menni, akkor az APKMirror oldaláról leszeded a Google Play Szolgáltatások legújabb béta verziójának az APK-ját, de ezt már csak annak ajánljuk, ami tudja, mit csinál.

A Nearby Sharing tehát egyelőre még tesztelés alatt áll, de minden bizonnyal valamikor nyár végén vagy ősszel megjelenik a funkció. Már csak az a kérdés, hogy mennyi készüléken lesz elérhető, és milyen gyorsan kapják meg ezek.

forrás: Napidroid, GSMArena