Xiaomi extrém gyors, 200W-os töltése: ennyivel csökken az élettartam.

A Xiaomi nemrégiben demózott egy brutálisan gyors, 200W-os töltési megoldást, ami messze túlszárnyalja a manapság elterjedt technológiákat. Joggal merült fel a kérdés sokakban, hogy vajon ez mennyire rontja az akkumulátor élettartamát, és a gyártó most erre is válaszolt.

 

A 200W-os vezetékes HyperCharge töltéssel mindössze 3 perc alatt elérhető az 50%-os szint, és a teljes töltöttséghez is csak 8 perc szükséges egy 4000 mAh kapacitású akkumulátor esetében. Ez nagyon jól hangzik, de vajon nem teszi ez tönkre az aksit? Nos, a Xiaomi nemrég egy kérdésre válaszolva azt írta a Weibo nevű kínai közösségi oldalon, hogy 800 töltési ciklus után, ami durván 2 év aktív használatot jelent, nagyjából 20%-ot romlik az akkumulátor teljesítménye.

A vállalat szerint ez bőven teljesíti a kínai hatóságok elvárásait, ugyanis az ott forgalomba hozott készülékek esetében azt követelik meg, hogy 400 töltés után legalább 60%-át tudja a telep az eredeti kapacitásának. A Xiaomi megoldásával kétszer ennyi ciklus után fele ilyen degradációt kapunk, legalábbis állítólag, tehát ezzel remélhetőleg nem lesz probléma.

Bár ígéretes a Xiaomi 200W-os HyperCharge töltése, arról egyelőre nem volt szó, hogy mikor lesz elérhető a technológia a felhasználók számára, vagyis mikor érkezik az első telefon, ami tudja is ezt, és meg lehet vásárolni.

Egyébként a vezeték nélküli HyperCharge sem lett gyenge, ez 120W-os teljesítményre képes, amivel 7 perc alatt 50%-ra tölti az akkut, 15 perc alatt pedig eléri a 100%-ot. Talán mondanunk sem kell, de a Xiaomi vezetékes és vezeték nélküli megoldása is világrekord lett.